یک حقوقدان احیای پلیس قضایی را گامی بسیار مثبت دانست و گفت: برای هرچه بهتر عمل کردن پلیس قضایی باید آموزشهای لازم را از هر جهت فرا گیرند.
سیدمحمدصادق آل محمد ، درباره ارسال لایحه پلیس قضایی به مجلس گفت: اولین قانون راجع به تشکیل پلیس قضایی در سال 1359 توسط شورای عالی انقلاب به تصویب رسید و از آن زمان پلیس قضایی به عنوان یک نهاد مستقل در خدمت دادگستری قرار گرفت و جزء عوامل دستگاه قضایی شناخته شد.
وی ادامه داد: تأسیس و تشکیل پلیس قضایی یک تجربه خوب است و میتوان گفت که این نهاد خیلی خوب توانست خود را معرفی کند و در دادرسیهایی که انجام میگرفت موثر باشد، اما در سال 1369 وظایف شهربانی، پلیس قضایی، ژاندارمری و کمیته انقلاب اسلامی به عنوان ضابط عام دادگستری به نیروی انتظامی محول شد.
این حقوقدان خاطرنشان کرد: در حال حاضر بعد از گذشت سالها مسئولین به این نتیجه رسیدند که پلیس قضایی در دادرسیهای دادگستری، کشف جرایم، تعقیب مجرمین، شناخت آنها و سایر کارهایی که انجام میداد، مفید بوده است.
این وکیل دادگستری با بیان اینکه کار پلیس قضایی، تخصصی است، گفت: باید آموزشها و تعلیمات لازم از هر جهت برای نیروهای پلیس قضایی صورت گیرد تا بهتر عمل کنند.
وی خاطرنشان کرد: طبق قانون آیین دادرسی کیفری ضابطین دادگستری مشخص شدهاند و تکالیفی نیز بر عهده دارند. کار مهم این افراد این است که تحت تعلیمات دادستان در کشف جرم، حفظ آثار، علائم و ادله وقوع جرم، شناسایی متهم، یافتن آنها و جلوگیری از فرار آنها اقدام کنند.
آلمحمد گفت: ضابطین دادگستری به دو قسمت عام مانند نیروی انتظامی و خاص مثل پلیس راهآهن، مأموران جنگلبانی و ... تقسیم میشوند. در هر صورت اگر پلیس قضایی بخواهد در دستگاه قضایی موثرتر باشد مأمورینش باید تحت تعلیمات لازم از هر قبیلی و هر نوعی که برای تحقیقات جزایی لازم است، قرار گیرند.
این حقوقدان افزود: رابطه بین پلیس قضایی و افرادی که کشف جرایم و تحقیق از متهم را بر عهده دارند وظیفهای است که با حقوق شهروندی در ارتباط است و این مأموران باید به گونهای آموزش داده شوند که عملکردشان حقوق شهروندی را پایمال نکند.
این وکیل دادگستری بیان کرد: پلیس قضایی باید مسائلی را از لحاظ قانونی رعایت کند که به خاطر رعایت حقوق شهروندی و رعایت قانون تصمیم گرفته شد که پلیس قضایی از نیروی انتظامی جدا شود.